Urządzając kuchnię, stajemy przed dylematem, na jaki rodzaj płyty do gotowania się zdecydować. Rynek oferuje kilka rozwiązań w tym zakresie, a jeśli nie dysponujecie instalacją gazową w mieszkaniu, wybór następuje pomiędzy modelami zasilanymi prądem. Na polu bitwy pozostaje płyta indukcyjna i ceramiczna, które na pierwszy rzut oka niewiele się od siebie różnią. Warto jednak nieco głębiej przyjrzeć się tym rozwiązaniom, aby wybrać najlepsze.

Płyta indukcyjna

            Jak wspomnieliśmy, w zakresie wyglądu płyta indukcyjna niewiele różni się od ceramicznej. Parametry techniczne są natomiast zgoła odmienne. Podstawową różnicą jest sposób podgrzewania potraw, za który w płycie indukcyjnej odpowiadają cewki, wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Rozwiązanie to cechuje się także wysoką energooszczędnością oraz bezpieczeństwem użytkowania.

            Płyta rozgrzewa się szybko i jednocześnie stygnie w ekspresowym tempie, dzięki czemu unikniecie przypadkowych poparzeń. Minusem tego modelu są zapewne specjalne garnki lub adaptery, które należy zakupić. Nie są to produkty tanie, jednak korzystając z pożyczki online, można pozwolić sobie na nowe naczynia, które dopasowane są do kuchenki indukcyjnej.

 

Płyta ceramiczna

            Płyta ceramiczna jest produktem, który wolniej się nagrzewa, zużywając przy tym większą ilość energii. Po wyłączeniu przez długi czas pozostaje gorąca, co uniemożliwia szybkie jej zmycie po zakończeniu gotowania oraz może powodować poparzenia. Jest natomiast produktem polecanym osobom dopiero odkrywającym swoje zdolności kulinarne, ponieważ w łatwiejszy sposób niż wersja indukcyjna pozwala panować nad temperaturą dań.

            Warto podkreślić, iż element grzejny znajduje się bezpośrednio pod wierzchnią warstwą płyty. Są to grzałki, które dla swojego działania nie wymagają dedykowanych naczyń. Decydując się na zakup płyty ceramicznej, wybierzcie wersje wyposażone w wyświetlacze, pokazujące parametry pracy poszczególnych pól grzejnych. Różnicę w cenie pozwolą pokryć pożyczki online, dzięki czemu zyskacie łatwiejszą kontrolę nad temperaturą płyty.

 

Co wybrać?

            Wybierając pomiędzy płytą indukcyjną a ceramiczną, zdecydujcie się na wersję, która będzie najbardziej dostosowana do waszych potrzeb. Różnica w cenie jest dziś niewielka, dlatego też nie powinna ona być jedynym czynnikiem determinującym zakup konkretnego modelu. Weźcie pod uwagę także bezpieczeństwo korzystania z płyty. W tym przypadku szala zdecydowanie przechyla się na stronę indukcji.

            Warto także rozważyć koszty eksploatacji poszczególnych rodzajów płyt. W tym przypadku korzystniejszym rozwiązaniem jest zdecydowanie indukcja. Pozwala na mniejsze straty ciepła, szybko się rozgrzewa i niemal natychmiast studzi. Wymaga jednak zakupu adapterów lub odpowiednich garnków, co zdecydowanie podnosi początkowy koszt zakupu.

            Decydując się na konkretną płytę, jaką chcecie zastosować w kuchni, weźcie pod uwagę szereg argumentów przemawiających za i przeciw każdemu rozwiązaniu. Jedynie rzetelny i obiektywny bilans pozwoli wyłonić zwycięzcę. Bardzo istotne jest, w przypadku obu modeli, aby kupować produkty markowe, które gwarantują bezpieczeństwo i oszczędność energii elektrycznej. W zakupie nieco droższych produktów pomogą pożyczki online, dzięki którym wybierzecie rozwiązania najlepsze na rynku, gwarantujące pełne z nich zadowolenie.