Co to jest teflon? Teflon jest używany do produkcji wielu różnych produktów, w tym artykułów gospodarstwa domowego, żywności i innych materiałów przemysłowych. Jednak może być również używany w wielu różnych zastosowaniach, które nie są związane z gastronomią. Teflon to rodzaj syntetycznej substancji chemicznej zwanej fluoropolimerem. Proces wytwarzania fluoropolimerów jest znany jako polimeryzacja i obejmuje przykładanie ciepła i ciśnienia do produktu końcowego.

Co oznacza PTFE?

PTFE oznacza politetrafluoroetylen (Teflon). Jest używany w różnych aplikacjach, które wymagają łatwości użytkowania i elastyczności. Teflon jest fluoropolimerem i jest używany jako izolator elektryczny. Ma również wiele innych zastosowań w różnych branżach, takich jak: pakowanie żywności, urządzenia medyczne, artykuły gospodarstwa domowego, filtry oleju smarowego itp. Teflon jest jednym z najpopularniejszych materiałów stosowanych w opakowaniach do żywności, ponieważ wytrzymuje wysokie temperatury bez rozwoju degradacji RTV (odwracalności). Jest również odporny na mróz, wilgoć i chemikalia. Jeśli szukasz marki materiału PTFE, który nie topi się w niskich temperaturach lub wymaga ekstremalnej elastyczności, PTFE to świetny wybór. Większa wytrzymałość i większa odporność na korozję skutkuje dłuższą żywotnością materiału PTFE.

Jakie są zalety teflonu?

Teflon jest fluoropolimerem stosowanym w naczyniach kuchennych, pralkach i suszarkach oraz innych produktach. Jest również używany jako powłoka zapobiegająca przywieraniu do patelni. Teflon ma właściwość bycia wyjątkowo śliską powierzchnią i jest używany w produkcji naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Teflon został odkryty w 1938 roku przez Roya J. Plunketta podczas pracy dla firmy DuPont. Teflon jest używany w przyborach kuchennych od ponad 60 lat, ale dopiero niedawno zaczęliśmy doceniać zalety tego śliskiego materiału. Patelnie powlekane teflonem są bardzo powszechne i popularne. Cieszą się największą sprzedażą. Nieprzywierająca powierzchnia sprawia, że patelnie są łatwiejsze w użyciu, pomagają równomiernie gotować potrawy, a także zapobiega przyklejaniu się jedzenia do patelni. Teflon nie rozkłada się tak łatwo jak inne materiały do niego podobne. Jest ostatnim materiałem, który się zużywa. Teflon może być używany w różnych produktach nie tylko w naczyniach kuchennych i gotowaniu z powłoką zapobiegającą przywieraniu, ale jest również stosowany w wielu środowiskach przemysłowych i służy jako sposób na zatrzymanie lub spowolnienie reakcji chemicznych.